Supervizor za Brčko boravio u oproštajnom posjetu Distriktu
3.7.2017. Prvi zamjenik visokog predstavnika za BiH i supervizor za Brčko Bruce G. Berton, koji završava svoj mandat, boravio je danas u Brčkom u oproštajnom posjetu gradonačelniku Siniši Miliću i dogradonačelniku Anti Domiću.
Na sastanku s najvišim dužnosnicima izvršne vlasti zaključeno je da je u mandatu supervizora Bertona mnogo toga postignuto u ovoj lokalnoj zajednici, ali i da predstoji veliki posao, osobito kada je u pitanju razvitak ekonomije, vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH, rekao je da je konstatirano da je međusobna suradnja bila na visokoj razini, iako je supervizija u statusu mirovanja.

„Konstatirali smo da je u političkom smislu situacija u Brčko distriktu BiH stabilna te da institucije funkcioniraju na zadovoljavajući način. Kao problemi istaknuti su nedovoljno razvijena ekonomija i činjenica da smo suočeni sa sve većim odlaskom mladih iz ove lokalne zajednice i to je izazov i ove Vlade da pokrenemo nešto nabolje“, naveo je Milić.

Supervizor za Brčko Bruce G. Berton istakao je kao pozitivno put Distrikta ka Europskoj uniji što podrazumijeva, kako je naveo, usvajanje četiri financijska zakona koji će integrirati Brčko u BiH, pomoći borbu protiv sive ekonomije i povećati transparentnost. Naveo je da je vrijedno spomenuti uspješno proveden proces izbora i brzo formiranje vlasti, kao i nedavno aktualno pitanje imenovanje predstavnika Brčkog iz Pravosudnog povjerenstva u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, što je riješeno sukladno zakonu.

„Mislim da je do sada puno postignuto u ovoj lokalnoj zajednici, ali da je ostalo mnogo toga da se uradi u smislu ekonomskog razvitka, vladavine prava i borbe protiv korupcije jer bi rješavajući ova pitanja riješili problem odlaska ljudi“, naveo je Berton. On je zaključio da je Brčko i dalje dobar primjer za ostatak zemlje u smislu međuetničke suradnje i dodao da će OHR i supervizor i u budućnosti biti na raspolaganju Brčko distriktu BiH.

Gradonačelnik je supervizoru Bertonu uručio dar, rukotvorine udruga koje baštine tradiciju naroda s područja distrikta Brčko.
Poslednje vesti
Preuzmite aplikaciju
Facebook